Što je izokinetika?

Izokinetika je koncept koji je tijekom 60-ih godina razvijen u Americi. Ona omogućava mjerenje jakosti mišića i mišićnih skupina na sasvim siguran način. Izokinetička mjerenja dugi su niz godina bila namijenjena samo vrhunskim sportašima u razdobljima rehabilitacije, a danas se primjenjuju kod rekreativaca svih starosnih skupina.
Nadalje, rezultati mjerenja nam pokazuju odnos snage između pojedinih mišićnih skupina definiran konstantnom kutnom brzinom (stupnjevi/sec). Pravilan odnos snage mišića određenog zgloba osnovni je preduvjet za normalnu aktivnost zgloba. Što je veći nesrazmjer u pojedinim mišićnim

 

skupinama, veća je i mogućnost oštećenja i ozljeda mišića te koštano–zglobnog sustava kojim oni upravljaju. U mogućnosti smo izmjeriti snagu mišića svih zglobova u tijelu (koljeno, trup, rame, gležanj itd.) Osim mjerenja, izokinetička sprava omogućava i izvođenje vježbi. Niti jedan od poznatih oblika vježbi nema tako snažan utjecaj na snagu mišića kao izokinetička vježba zato što ona jedina jednakomjerno opterećuje mišić za vrijeme cijele amplitude pokreta. Upravo se zbog toga vježbanje na izokinetičkim spravama koristi u svrhu povećanja snage mišića i za otklanjanje neuravnoteženosti koje otkrivamo mjerenjem.

DIJAGNOSTIČKI UREĐAJI

Biodex System 3 Pro

U Biodex dijagnostičkom centru upotrebljavamo Biodex System 3 Pro, izokinetičku spravu koja slovi za jedan od najsofisticiranijih uređaja u svijetu. System 3 Pro omogućava rad s nekoliko različitih funkcija.
Izokinetički način rada omogućava jednakomjerno opterećenje mišića za vrijeme cijele amplitude pokreta.
Izotonički način rada dopušta promjenu brzine, a istodobno omogućava stalnu silu oslobođenu utjecaja inercije uz koncentričnu ili ekscentričnu mišićnu kontrakciju.
Izometrijski način rada podrazumijeva vježbanje mišićnih skupina pod otporom koji ne dopušta nikakav primjetni pokret zgloba.
Pasivni način rada je jedinstvena funkcija koja omogućava sigurno vježbanje kombinacijom izometričke, koncentrične i ekscentrične kontrakcije.
Reaktivni ekscentrični način rada omogućava submaksimalnu neuromuskularnu redukciju.

Biodex Balance System SD

Biodex Balance System je uređaj dizajniran za potrebe onih koji žele poboljšati ravnotežu, povećati sposobnost propriocepcije, razviti mišićni tonus te tretirati razna bolna stanja.
Balance System omogućava testiranje i treniranje u statičkom i dinamičkom načinu rada.
Koristeći ovaj jedinstveni uređaj, terapeut je u mogućnosti odrediti neuromuskularnu kontrolu pojedinca kvantificirajući mogućnost održavanja dinamičke bilateralne, odnosno unilateralne posturalne stabilnosti na fiksnoj ili nestabilnoj podložnoj površini.
Uređaj također služi kao izvrstan pokazatelj razine mogućnosti ozljeđivanja, a u rehabilitacijskom segmentu koristi kao sustav za aktivaciju stabilizatora trupa koji je presudan u prevenciji ozljeda trupa.

Biodex Gait Trainer 2

Biodex Gait Trainer 2 je jedinstvena traka za trčanje s informacijskim monitorom koji prati i sprema podatke o dužini i brzini vašeg koraka te vremensku distribuciju prelaska s jedne na drugu nogu (simetrija koraka). Podaci dobiveni analizom hoda koriste se u rehabilitaciji nogu, ali pogodni su i za procjenu disbalansa pri hodanju i trčanju kod sportaša i rekreativaca. Klijent se motivira pomoću pravovremene audio-vizualne povratne reakcije te se stimulira izvođenje pravilnog hoda: dužina koraka, brzina koraka te simetrija koraka. Gait Trainer 2 također posjeduje funkciju hodanja i trčanja uzbrdo i nizbrdo za naglašavanje rada pojedine mišićne skupine ili pokreta.Mjerenja i vježbe

Rezultate mjerenja tumače stručnjaci kineziolozi s magistrom kineziologije Jagodić Rukavinom na čelu. Provjerite stanje svojeg mišićnog sustava. Nakon mjerenja naš stručni tim će vam dati upute i savjete na koji način pristupiti vježbanju. Upozorit ćemo vas koje mišićne skupine morate osnažiti i koje su vježbe svrsishodne s obzirom na vaše trenutno fizičko stanje, izokinetičke vježbe na Biodex System 3 Pro (najprimjerenijem pri značajnijem disbalansu mišića koljena, gležnja, ramena ili kuka) ili vježbanje u našem studiju s body instruktorima uz rad na specijalno dizajniranim spravama i pomagalima za optimalno i maksimalno sigurno vježbanje. Poboljšanje stanja vašeg mišićno-zglobnog sustava moguće je pratiti putem redovnog testiranja.Kontakt

Biodex dijagnostički centar
Jurkovićeva 19, Zagreb
Tel: 01 4621 455
E-mail: info@pbs.com.hr

ŠTO KAŽU POLAZNICI

"Dosadašnja uspješna suradnja između PBS Centra i Hrvatskog zbora učitelja i trenera skijanja pokazala je da se primjenom novih tehnika vježbanja i sofisticiranih uređaja, možemo bolje i kvalitetnije pripremiti za nove skijaške izazove..."
Dag Modrić, prof.
Predsjednik Hrvatskog zbora učitelja i trenera sportova na snijegu
"Ciljani trenažni program koji sam prošao uz pomoć Biodex tehnologije i PBS stručnjaka uvelike mi je pomogao pri sanaciji ozljede mojega desnog koljena..."
Marino Baždarić, kapetan košarkaškog kluba Cedevita
"Učestali bolovi koje sam trpio u patelarnom dijelu desnog koljena u potpunosti su nestali zahvaljujući Biodex testiranju , pravilnoj dijagnozi stručnjaka kineziologa iz PBS-a te jačanju medijalne glave kvadricepsa desnog koljena. Puno hvala!!!"
Luka Dobrinić, skijaški trener, Hrvatski paraolimpijski odbor