Gyrotonic® ‒ sistem pokretanja
energije i holistična terapija
tjelesnih sistema

Prvi Gyrotonic studio u Hrvatskoj unutar PBS Centra sportske izvrsnosti gdje možete naći još neki drugačiji pristup pokretanju tijela te otkrivanju samog sebe.

Efekti (kako djeluje)

• pojačava krvnu i limfnu cirkulaciju
• pojačava eliminacijske i apsorpcijske procese na organskom i staničnom nivou
• pojačava mobilnost svih zglobova i kralježnice
• stimulira, jača i dovodi u ravnotežu neurološki, endokrini, kardio-respiratorni, mišićni i koštano-zglobni sustav
• pospješuje jasniju razumsku percepciju i mirnoću
• povećava harmoniju i ravnotežu energetskih protoka tijela
• kvalitetnija tkivna oksigenacija i regeneracija
• povećanje fleksibilnosti, snage, koordinacije i prevencije od ozljeda

Tko treba Gyrotonic?
Individualci u potrazi za novom energijom, novim sebstvom i osjećajem mira i zdravlja. Svi koji žele nadopuniti i poboljšati stanja u rehabilitaciji, rekreaciji i vrhunskom sportu i plesu, ali ponajviše oni koji se ne znaju nositi s pritiscima stresa i užurbanog življenja.
Zašto Gyrotonic?
Jer stimulira vlastite sposobnosti tijela za ozdravljenjem i homeostazom, a to čini na ritmičan, harmoničan i duhovan način preko pokreta. Ritmički i fluidni pokreti stvaraju obrasce disanja čiji je rezultat stimulacija živčanog, krvožilnog, dišnog i limfnog sustava donoseći time dobrobit svima koji prakticiraju ovu metodu. Naš najbolji lijek je razumijevanje signala što nam naše tijelo pokazuje. Tu smo svi potpuno drugačiji, a ovim načinom otvaramo puteve svome tijelu da samo odradi točno tamo gdje, kako i koliko mu treba.
Kada Gyrotonic?
Za jačanje cjelokupnog tjelesnog sustava, kada imate osjećaj da fizički i psihički stojite, zdravstveno stagnirate ili ste već u bolesti. U svrhu rehabilitacije ili kao nadopuna rehabilitacije nakon ozljede ili raznih liječnickih terapija, ili kao preventivna mjera protiv ozljeda. Pokušajte uvesti osvježenje u vaš dnevni raspored i priuštite si sveobuhvatnu 60 minutnu mentalnu i fizičku terapiju.

VIŠE O GYROTONIC SISTEMU

Gyrotonic® – pokretanje energije i terapija za zglobove

Novi sustav vježbanja koji je 1980. utemeljio Mađar Julije Horvath predstavlja moderan pristup rješavanju tjelesnih blokada posredstvom skladnog, fluidnog i suptilnog pokretanja cijelog tijela. Inovator ga je stvorio intuitivno ‒ slušajući potrebe svoga tijela. Na vrhuncu svoje plesačke karijere, ozljeda ahilove tetive za njega je značila okretanje nove životne stranice. U tom je trenutku ta stranica za ozlijeđenog Julia bila joga u kojoj je pronašao novu dimenziju tjelesnog postojanja i otkrio snagu unutrašnjeg pokreta. Više se nije vratio plesu, već je ono što je otkrio kao jedinstvenu spoznaju pokretanja tijela počeo prenositi ljudima oko sebe.
Na oduševljenje svih postupno je stvarao serije vježbi na prostirci koje je tada nazvao “Yoga for dancers“. Danas se te vježbe zovu Gyrokinesis i temelje se na principu luka i grbice (arch and curl). Nedugo nakon toga izrađene su specifične drvene, specijalno dizajnirane naprave koje dopuštaju jedinstvenu slobodu pokreta. Suprotno dosadašnjim tradicionalnim napravama iz fitnes ili pilates programa, ovdje naprava potiče pokret da putuje po spiralnim i kružnim putanjama ostvarujući najfiniju koordinaciju, snagu i fleksibilnost.

U današnjem stresnom načinu života gyrotonic trening privlači sve veći broj sportaša, menadžera, starijih i invalidnih osoba te običnih ljudi koji traže rješenja za uravnoteženje zdravstvenog stanja putem tjelesnog pokreta i daha. Mnogi koji su ga prihvatili opisuju ga kao sustav koji na vrlo skladan način navodi vježbača na pokretanje preko fizičkih granica, na korištenje moći vizualizacije i tako povećava funkcionalne kapacitete cijelog organizma. U osnovi taj sistem vježbanja povećava cirkulaciju kroz aerobnu kardiovaskularnu stimulaciju, limfne protoke i energetsku protočnost. Koristeći pune kapacitete zglobnog tkiva u svim smjerovima, povećava i zglobnu mobilnost. Djeluje na povećanje eliminacijskih procesa tijela jednako kao i na povećanje kvalitete apsorpcijskih procesa stanica. Stimulira i osnažuje živčani sustav zbog čega ga mnogi osim u terapijske svrhe koriste i u psihološkim obradama emocionalnih stanja. Mobilizira kralješnicu u svim dijelovima sprečavajući njezinu rigidnost, krutost i vraćajući joj funkciju koja korelira s unutrašnjim organima. Kako uspješno omogućuje jasniju percepciju vlastitog tijela i unutrašnjeg osjećaja, otvara nove putove energetskim tokovima koje balansira i povezuje.

Osnovni pokret luka i grbice (arch and curl) služi za pripremu organizma preko funkcije srca i pluća (oksigenacija i ritmična pulsacija) te za mobilizaciju kralješnice, ramena i osvještavanje životne snage u zdjelici. Posredstvom sustava meridijana pokreti uvijanja, izvijanja i valova djeluju na protočnost energije unutrašnjih organa (posebno bubrega, jetre i crijeva), na povezanost sakralne i kranijalne kosti, na bolji polaritet lijeve i desne strane tijela te na uravnoteženje simpatičkog i parasimpatičkog dijela nervnog sustava.

Cilj ove filozofije iako jednostavan predstavlja dug put rada na sebi na svim razinama. Ovim vrlo kreativnim, kružnim i spiralnim pokretima koji neprekidno teku postiže se da u vlastitom tijelu budemo kod “kuće”, bez bolova, bez restrikcija i inhibicija te da doživimo jedinstvenost i ispunjenost vlastitog postojanja.

Zašto bi profesionalni plesači trebali koristiti Gyrotonic?

Sustav organa za kretanje je oblikovan tako da omogućuje otvaranje zglobova, (svih zglobova), što zapravo znači da se mišići koji prelaze preko pojedinog zgloba učvršćuju i usklađuju kroz kontrolirani pokret da bi se osnažili uz slobodu pokreta.

Gyrotonic se razvio na temelju kretanja energije u tijelu te stoga trening poboljšava protok tjelesne energije, koji je ključan kod fluidnog plesa bez očitog napora. Različite sprave koje se koriste u sustavu su osmišljene tako da olakšavaju pokret, a ne da pružaju otpor za trening snage. Na taj način predstavljaju sigurno i nježno mjesto za rad na slabim područjima svakog od nas, potpomažući time pokret (često bez dodatnog opterećenja).

Zbog gore navedenih prednosti, vježbanje na Gyrotonicu pomaže u prevenciji ozljeda, kako u trenažnom procesu tako i u izvedbi.

Toplo preporučamo vježbanje na Gyrotonicu svim plesačima i sportašima.

Dr. Renata Mihalić D. C. (dipl. kiropraktičar) i Dr. Ken Haboush D.C.

ŠTO KAŽU POLAZNICI

"Kada sam krenula na Gyrotonic nisam znala što je to u stvari. Pomislila sam " hm, još jedna nova sprava, još jedna metoda koju ću isprobati i njome ovladati”. Međutim, kada sam krenula, od prve minute sam shvatila da to nije još samo jedna SPRAVA. Kada sam napravila moj prvi "ARCH i CURL" postalo mi je jasno da ne vježbam u klasičnom smislu već da se sva moja pažnja usmjerila na moju unutrašnjost. Gyrotonic me odveo na neka mjesta u tijelu koja su željela ostati skrivena. Ništa mu ne promakne i ništa mu nemogu sakriti jer vježba moje fizičko i psihičko tjelo. Vježbajući na Gyrotonicu upoznajem se sa svojim sebstvom svaki sat nanovo..."
Jadranka Šalov, poduzetnica"
"Ja sam profesionalni plesač i u gyrotonicu sam našao pravu ravnotežu između treninga snage, istezanja i kardio treninga koji mi pomaže u prevenciji ozljeda te me održava u kondiciji tijekom i izvan sezone. Čak štoviše, gyrotonic je poboljšao moj osjećaj ravnoteže i koordinaciju te mi je pomogao da bolje razumijem vlastitu mehaniku pokreta. Koristim znanja stečena na gyrotonicu kako bih zapravo postao bolji tehničar, tumač i izvođač."
Ivan Terrazas, profesionalni plesač
"Moja iskustva s gyrotonicom su izvanredna. Po prvi puta u životu, a probala sam svakojake načine vježbanja, imam osjećaj da konačno činim nesto zaista zdravo i ispravno za svoje tijelo. Napominjem da od 1999.g bolujem od artritisa i da mi vježbanje na girotonic aparatu, unatoč bolovima, ali pod ispravnim vodstvom instruktora, uopće ne pričinjava bol, nego dapače, bolovi mi se postepeno smanjuju. Svaki puta nakon vježbanja osjećam se osjetno bolje, razgibanije i elastičnije. Vježbanjem na gyrotonic aparatu usklađujem svoj duh i tijelo…"
Melita Seljan

INSTRUKTORI

Ana-Marija Jagodić Rukavina
mr.spec. kineziologije svoj životni poziv posvetila je holističnom radu te zdravlju duha i tijela. Sama je inovatorica Body tehnike, jedinstvenog načina tjelovježbe, a 2010. otkrila je Gyrotonic kao sjajnu metodu ozdravljenja duha manifestiranog preko tjelesnog pokreta. Posjeduje certifikat iz Gyrotonic Level 1 Foundation Teacher Training Course i uz Body tehniku radi terapije na Gyrotonic spravi.
Sara Grdan
posjeduje certifikat za Gyrokinesis® i Gyrotonic®, završila je Specialized Equipment Training for Leg Extension Unit & Jumping-Stretch Board, a inače se profesionalno bavi plesom. Otkrila je Gyrotonic Expansion System™ 2003 godine i od tada ga prakticira. Sara se od 2007 godine usavršava na Gyrotonic Manhattan studiju u New Yorku gdje je postala trener 2010 godine, a njeni su glavni mentori Sebastian Plettenberg i Erika Hassan.

CJENIKU cijene je uključen PDV.